Asian Mountain Mouflon - krásný beran se zkroucenými rohy

Pin
Send
Share
Send
Send


Nejznámějším a nejkrásnějším předkem domácích ovcí je divoká horská ovce nebo asijský muflon. Přečtěte si o našem materiálu o původu a vlastnostech tohoto zajímavého plemene.

Přehled chovu

Horská ovce má silné štíhlé tělo, není vůbec jako vykrmená a zkažená domácí ovce. To je hrdé a mistrovské zvíře. Majestátní obrazy beranů se zkroucenými rohy byly nalezeny ve starověkých asijských freskách a rytinách. Divoké horské ovce žijí převážně v Iráku, Íránu a na Kavkaze. Na konci minulého století žil asijský muflon v Arménii, na Krymu av zemích Balkánského poloostrova.

Latinský název tohoto zvířete je Ovis orientalis. Samci jsou přirozeně volnými zvířaty, takže v jedné skupině divokých ovcí existuje celkový hierarchický řád. Slabší bezpodmínečně poslouchají nejsilnější. Hejno se může skládat z téměř stovky jedinců a samec se k němu připojuje pouze na začátku období páření a poté opustí své kongenery. Známý rys období páření: bitva mužů nebo tlačení rohů.

Původ

Vědci stále pochybují, zda moderní divoká horská ovce je potomkem starověkého asijského muflona. Někteří navrhli, že muflon žijící na Zemi jsou nyní pouze potomky starých ovcí. Divoký muflon se poprvé objevil v domácnostech na počátku naší éry, asi před 8 tisíci lety. Archeologické nálezy potvrzují asijský původ volně žijících ovcí.

Vzhled

Asijská ovce má velké, zkroucené, duté rohy a dlouhé, silné nohy, které jí pomáhají stoupat horské kameny. Hlava zvířete je prodloužená, malá, uši jsou malé, oči jsou žluté s černými příčnými žáky. Hlavní rysy horských ovcí jsou elegantní malé tělo a průměrná hmotnost (asi 50-70 kg u mužů). Samice jsou menší a mírně nižší v kohoutku, mají také tenčí krk. Tělo muflonu je silné a krátké, ocas je malý, přibližně 15 cm dlouhý.

Barva muflonu může být velmi odlišná, včetně hnědé s černým pálením, hnědá, světle šedá nebo tmavě šedá. Rohy mají horizontální "zářezy", často velmi velké velikosti a krásné. Mužští vůdci obvykle jeden a půl až dvakrát větší než ženy, mají širší a silnější krk.

Napájení

Asijská divoká ovce v přírodě se živí především trávou všeho druhu. Stejně jako domácí ovce, i divoké ovce milují všechny druhy obilovin, zejména pšeničnou trávu rostoucí v jakékoli horské oblasti. Mouflony žvýkají s třezalkou tečkovanou, tuckoo, astragalus, stejně jako vičenec a křižák. Zoologové mají asi 17 druhů divokých bylin ve stravě asijských muflonů.

Chov

Ve třetím roce života se samice a samci divokých ovcí začínají množit. U některých samic je doba ohřevu koncem října, ale většina volně žijících ovcí ve stádě koncem listopadu vstupuje do říje ve velkém množství. Lovecká sezóna trvá do poloviny prosince. Muži se chovají velmi taktně, pokud jde o ženy: požehnání, otírání o strany partnerů a kryt. Muž zůstane v blízkosti srdce své dámy až po jehněčí, to znamená až do jara.

Trvání těhotenství u žen je pět měsíců. V dubnu až květnu se objevují mladá zvířata, která rychle rostou a přibírají na váze. Mladé divoké ovce nakonec rostou a zesílí do 4. roku života. Čím starší je muflon, tím větší a silnější je. V průměru žijí muži asi 12 let, ženy jsou o něco nižší.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Populární Kategorie