Krása a jedinečnost divokých holubů

Dlouho byli holubi vedle muže. Stali se drůbeží asi před 5000 lety. Spolu s člověkem se tito ptáci rozšířili po celém světě. A dnes je holub vidět v každé zemi a téměř na všech kontinentech. Všechny divoké holuby mají nejen vnější rozdíl, každý druh má svůj vlastní temperament a zvyky. O tom budeme diskutovat v našem článku.

Divocí holubi - co to je?

V současné době je těžké si představit městský park, centrální náměstí nebo hřiště bez holubů. Vždy se ocitnou tam, kde můžete dostat kus chleba od osoby, nebo vyzvednout cookie, které dítě upustilo.
Podle biblických spisů, to byl holub, který přinesl Noe zprávu, že země se objevila zpod vody. Muslimové dali tohoto ptáka do hodnosti světců, protože nesl vodu v zobáku Mohameda.

Holubi získali velkou popularitu, když neexistovaly žádné komunikační prostředky. Pak, jak je známo, všude byly používány takzvané poštovní holuby. Tento pták může dokonale navigovat po terénu a létat rychlostí 65 km / h.

Stojí za zmínku, že holub patří do řádu ptáků, rodiny holubů, kde je více než 280 druhů. Vyhyne mnoho druhů divokých holubů. Z přežívajících druhů si zaslouží zvláštní pozornost Vyakhir, Blue Dove, Gorlitz.

Divoký holub, na rozdíl od kulturních druhů okrasných druhů, nestoupá v blízkosti mužského domu. Tito ptáci raději staví hnízda na útesech řek, ve skalách a dalších místech daleko od lidí. Zpravidla hnízdí v koloniích a každý pár v hnízdě má vždy 2-3 vejce. Někdy jsou divokí holuby chováni v domácích holubičkách, mezi nimiž je nejoblíbenější a nejkrásnější holub obecný.

Holub ze dřeva

To je jeden z největších divokých lesních holubů, kteří žijí v Evropě. Tento pták je také známý jako Vitutyen. Délka jeho těla může být asi 45 cm, ocas dosahuje 15-17 cm a hmotnost se může měnit v rámci 650 gramů. Rozpětí křídel je více než 70 cm, když vzlétne holub lesní, je slyšet hlasité mávání křídel.

Holub se vyznačuje šedo-šedým opeřením, ale na jeho zadní straně je vidět šedohnědý odstín. Hruď a krk mají červenošedý odstín. Zobák a stonek jsou růžové se žlutým hrotem. Samice a samci nejsou rozlišeni zbarvením opeření.

Tento druh je rozšířený v Turecku, Himalájích, Evropě, Íránu a Iráku. Na severu jsou kočovní ptáci, ve zbývajících zónách jsou sedaví. Pro zimování, holub obecný letí do Moldavska, severní Asie a Transcaucasia. Preferuje žít v jehličnatých, smíšených nebo listnatých lesích. V západní Evropě jej často vidíte ve městech.

Když se holubi vrátili z hibernace, drželi hejno a pak se rozdělili do dvojic, aby si vytvořili hnízda a položili vejce. Vykhirské hnízdo je postaveno ve výšce 10-12 cm od země. Pták si pečlivě vybírá stavební materiál a každá větev, dříve než se stane součástí hnízda, je zkoumána zobákem a teprve poté vložena nebo vyhozena.

Tito ptáci jsou velmi opatrní a nemají rádi úzkost. Pokud náhodou takový holub vyděsíte a odvezete ho z hnízda, pak se k němu s největší pravděpodobností nevrátí.

Samice položí 2 vejce a jejich rodiče je inkubaci otočí. Po 15-17 dnech se objeví mláďata. Rodiče krmí holuby speciálním jídlem, které se tvoří u dospělých ptáků v strumě. Je to o holubím mléku. Nestlé ho pijí, snižují zobáky v rodičích strun. Po několika dnech se snaží normální jídlo, a doslova za 1,5 měsíce se již učí létat.

Dřevo holub se živí rostlinnou stravou. Základem jeho stravy - zrna rostlin, semen, žaludů, ořechů. Může také jíst bobule, bylinky. Tyto divoké holuby najdou jídlo nejen na větvích stromů. Nebojí se sbírat padlá zrna nebo ovoce ze země. Navzdory velikosti a hmotnosti, tento holub může snadno viset na větvi, a vzhůru nohama získat ovoce nebo ořech.

Jejich hlavní nepřátelé jsou draví ptáci. V poslední době se však jejich počet snižuje, což vede k nárůstu populace divokého holuba. Také, jho může být loven kuna, která může vylézt stromy. Na zemi v lese jsou lišky a jezevci považováni za své nepřátele. A protože holub obecný je velký a poměrně těžký pták, nemůže rychle stoupat.

V některých zemích, které mají velké populace divokých holubů, jsou považovány za škůdce, takže jsou nemilosrdně zničeny. A každý rok se střílí tisíce volně žijících ptáků, většinou Vykhirey. Obyčejný holub obecný je rozšířený po celé Evropě. A i když vezmeme v úvahu skutečnost, že je loven a probíhá rozsáhlá střelba, mizení tohoto druhu není ohroženo.

Skalní holubice

Nejběžnější typ holubů, jehož jméno přímo souvisí s barvou peří. Vypadá to jako divoký skalnatý holub, ale lze ho odlišit hlavním rysem - tmavším ocasem. Tito zástupci ptáků raději usazují na Vysočině a staví hnízda na skalách. Mohou být také vidět v lesích a velkých městech. Tento druh holubů volí sedavý způsob života, ale to není vždy případ, a ptáci mohou letět do různých kontinentů.

Holubice je nám všem dobře známa, protože tito ptáci žijí v našich městech. Vzhled holuba se liší podle pohlaví. Charakteristickým rysem mužů je délka křídel. Jejich velikost je v průměru do 220 mm. U žen je délka křídel 215 mm.

Šedá holubice jí hlavně semena různých rostlin. Jeho oblíbenou pochoutkou je pšenice. Ptáci sbírají obilí ze země, čímž přinášejí hmatatelné výhody, které se projevují při čištění polí.

V přírodě si staví hnízda, kde je předátor nemůže předjet. V městském prostředí, Dove preferuje usadit se pod střechami budov nebo v podkroví. Hnízdo, které tvoří z větví i trávy. Hledání tohoto materiálu se týká muže. Úkolem ženy je vytvořit samotné hnízdo.

Doba aktivního chovu ptáků je na začátku jara a trvá až do podzimu. Některé páry někdy hnízdí v zimě. Jeden pár ročně může udělat 3-5 spár.

Gorlitsa

Elegantní pták, který žije převážně v rozloze lesních stepí na Ukrajině, v Moldavsku a na jižním území evropských zemí, a to nejen. Nejčastěji jsou tyto divoké holuby nalezeny během letů na podzim nebo na jaře. Délka těla dosahuje asi 27 cm, hmotnost - až 200 gramů. Barva peří je šedohnědá s výrazným černým pruhem na zadní straně krku. Tam je 18 druhů želvy želvy, který obývat Asii, Afriku a Austrálii.

Clintuh

Je to druh divokého holuba, který je známý svou krásnou modravou barvou peří. Na krku výrazný odlesk malachitové barvy. Křídla jsou šedá, matná, v ocase jsou tmavá peří s černými pruhy. Tento holub má velkou populaci v Číně, Kazachstánu, Turecku, Africe a na Sibiři. Preferuje žít v lesích, kde je mnoho stromů s dutinami.

Klintuh je lesní pták. Nachází se v bukovém háji nebo lipovém lese, kde v dutých stromech vytváří své hnízdo. Pro tyto účely se používají suché větvičky. Reprodukční období probíhá spíše skrytě. Aby si to nikdo nevšiml, schovává se mezi hustými stromy. Když nastane nebezpečná situace, náhle vzlétne a schovává se za stromy.

Fotogalerie

Fotografie 1. Holubice želvy na parapetuFoto 2. Clintuch na pozadí spadaného listíFoto 3. Holubice na stromě

Загрузка...

Загрузка...

Populární Kategorie