Borneo Bearded Pigs

Na ostrově Kalimantan žije vousaté prase. Toto je jediná lokalita, (jiný název pro tuto část země - Borneo) těchto zvířat v přírodě. Podobná prasata s plnovousem se nacházejí na ostrovech Malajsie a Indonésie, ale patří k jiným druhům. Vlasti Beardy je největší ostrov malajského souostroví, takže mají dostatek místa k životu. Hlavním rysem selat Borneo - lehké husté vlasy na obličeji.

Vousatý pohledný

Tvář jim zdobí jakousi "šedou" vousy, pro kterou zvíře z ostrova získalo své jméno. Ale pokud porovnáte vzhled různých plemen a druhů těchto prasat, pak Bornei vousaté prase patří do "sportovní kategorie".

Má štíhlé tělo, dlouhé tenké nohy, zúženou hlavu. Čenich zvířete je vysunut dopředu, uši jsou velké a široké.

Borneo prase nemá malý ocas stočený ve spirále. Jeho dlouhý rovný ocas je korunován na konci vidlicovým střapcem. Ústí zvířete, bez ohledu na pohlaví, je "zdobené" dvěma páry velkých bradavic. Často jsou zcela skryté v hustém světelném růstu na obličeji, slavné vousy.

Zbytek těla prase, jako by kontrastoval, je pokryt krátkou tmavou srstí. To je vzácné, proto kůže svítí skrz to.

Dospělí bornean prasata mohou vážit až 150 kg, dosahovat délky až 1,5 m, a jejich výška v kohoutku dosahuje 70-80 cm.

Život v denním světle

Bornei vousatý prase - gregarious zvíře. Tvoří rodinné skupiny do 30 hlav. Odpoledne se selata pomalu procházejí lesy a houštiny při hledání potravy.

Teplé klima jim umožňuje celoroční chov. Těhotenství u vousatých prasat trvá 4 měsíce. V jednom vrhu je od 2 do 8 dětí (průměrný počet je 4). Pocit porodu, samice staví z větví a ponechává speciální pero, asi 2 m na délku a 1 m na šířku. Tam mláďata tráví první 2 týdny života, pomalu poznávají svět.

Pak začnou bloudit s každým. Matka je krmí mlékem po dobu až 3 měsíců a postupně přechází na krmivo pro pastviny. O zvířata se stará rok, po kterém jsou považováni za dospělé. A po 6 měsících dosáhnou pohlavní dospělosti.

Kromě toho, kdo je loví, python, malajský medvěd a zakouřený leopard přinášejí škody vousatým prasatům.

Island Dieta

Bornei vousatý prase žije v tropických houštinách. A i když je všežravá, stejně jako všechna prasata, její obvyklé jídlo je:

  • padlé ovoce;
  • mladé výhonky palmy sága;
  • kořeny;
  • hmyzí larvy a hmyz;
  • mršina

Pokud se vousatá prasata potulují kolem lidského obydlí, pak nájezdy na pole manioku nebo jám. To způsobuje škody místním rolníkům, kteří je splácejí lovem zvířat za maso.

Pokud budete mít štěstí, stádo prasat se může usadit za migrujícím hejnem opic. Ti nejsou v potravinách příliš opatrní a po nich zůstává na zemi spousta ovoce. Je to s radostí a že paladové jedí prasata.

Když ale na podzim přijde, zvířata se vydávají na dobře odbočené cesty dávno na jih. Během migračního období se většinou pohybují v noci a jedí výrazně méně než obvykle.

Dlouhá cesta

Na konci léta se rodinné skupiny prasat shromažďují ve velkých stádech, které spojují stovky a dokonce tisíce hlav. Tento dav na cestě, po které jejich předkové po staletí utíkají, spěchá na jih. Tam najdou jídlo a živnou půdu. Zvířata se pohybují téměř nepřetržitě, překračují zemi a řeky. Ne každý stojí tímto způsobem. Někteří zemřou z únavy a někdo z rukou osoby.

Dnešní domorodci takovou šanci na zásobu masa nezmeškají. Lovci loví zvířata ve vodě, kde nejsou tak mobilní a porážejí.

Dosud tato metoda lovu nezpůsobila obyvatelstvu mnoho škod, ale v některých oblastech ostrova se bornské vousaté prase stalo méně častým. Vědci tomu již věnovali pozornost. Snad se jim podaří udržet rovnováhu mezi obvyklým způsobem života zvířat a potřebami lidí.

Pokud chcete poznat další úžasné plemeno, přečtěte si článek Africké africké pistácie.

Zajímavý článek? Sdílejte to se svými přáteli.

Pište v komentářích, která jsou lepší: s plnovousem nebo bez.

Загрузка...

Podívejte se na video: Bearded pig, Borneo (Říjen 2019).

Загрузка...

Загрузка...

Populární Kategorie