Pískání, sviyaga nebo jen kachna sviyaz

Pin
Send
Share
Send
Send


Kachna sviyaz, jejíž fotografie uvidíte níže - jeden z nejznámějších severních ptáků. Tato tajgová kachna dokonale zapadne do zóny leso-tundry a severní lesní stepi, čímž zde vytváří největší hustotu svých hnízdišť. Jedná se o stěhovavý pták, takže zimy v teplých zeměpisných šířkách východní Afriky, v Indočíně a také v jižní Asii. Dozvědět se o tom teď.

Popis plemene

Tento pták je velmi přátelský, takže v každém ročním období je lze nalézt pouze ve velkých hejnech. Někdy jejich počet dosahuje několika tisíc. Ve velkých skupinách se shromažďují na březích močálů, na mokrých loukách a také na zemědělských polích. Ze strany jejich chování více než husy než divoké kachny. Ale tento pták dostal své jméno pro svou schopnost dělat neobvyklé pískavé zvuky. Často se také nazývá sviyagoy nebo pískání.

Vnější charakteristika

Kachna sviyaz je poměrně velký pták, druhý ve velikosti jen kachna divoká, s podsaditým tělem, krátkým zobákem a krátkým krkem. Velmi neobvyklý rys - vysoké čelo a dlouhý špičatý ocas. Průměrná hmotnost samců dosahuje od 600 do 1000 gramů, samic - 500-900 gramů.

Podobně jako ostatní divoké kachny se mužské sviyazy liší od samice vnějšími rysy a ve větší míře i barvou peří. Tak například na jaře a na začátku léta má velmi pestré pestré opeření: hlava je malovaná kaštanovou barvou s černými skvrnami, pak krk, ramena a celá záda jsou šedé barvy a průřezu. Břicho je bílé, hrudní kost je červenošedá, strany a spodní část jsou černé, ocas samotný je šedý. Další charakteristický rys je jasný pás, který se táhne podél celé hlavy od zobáku k zadní části hlavy, který může být jasně vidět na fotografii.

Také u těchto kachen, stejně jako u většiny, jsou dobře viditelná tzv. Zrcadla na křídlech. U mužů mají zelenou barvu s fialovým odstínem. Barva kůže na tlapách je šedá, ale ptačí zobák je modravý s černým okrajem. Co se týče samice, má načervenalé zbarvení peří s pestrými skvrnami po celém těle, jako na fotografii níže.

Chov

Kachny jsou připraveny k chovu již v prvním roce života, ale některé samice v tomto období nepárují a čekají na příští léto. Proto je část páru tvořena na podzim před odletem pro zimování a část páru během rozpětí. V každém případě dorazí hnízdiště ptáků do dvojic. Páření těchto kachen je skromné ​​a není příliš hlučné. Muži jsou neustále v blízkosti svých samic s chmýřícím peřím, což ukazuje zbytek pánů, že jejich paní je zaneprázdněná. Jen během token-up, sviyaz dělá velmi hlasitý píšťalku, pro kterého on přijal jeho neobvyklé jméno.

Nedaleko od vody, samice staví hnízdo, kopání díry o velikosti 5-7 centimetrů. Ptáci si zpravidla vybírají osamocená místa v křoví nebo v houštinách loňské trávy. Pro pokládku hnízda žena prakticky nepoužívá rostlinný materiál, ale převážně ji vlastní. Pokládka kachních vajec v období od konce května do poloviny června se v průměru pohybuje od 6 do 10 vajec. Samec je umístěn vedle samice pouze pro první inkubaci, poté se odstraní na dobu mytí. Nejčastěji jsou v této době vidět v deltách řek Ural a Volhy, méně často na Sibiřských jezerech.

Násadová vejce vydrží 25 dní. Již ve věku 40-45 dnů mohou mláďata létat nezávisle. V této době se zpravidla rozpadá mláďata. Na konci srpna budou ptáci létat na zimování, i když v některých oblastech se mohou zdržovat dostatečně dlouho.

Neobvyklý hlas

Můžete být rozlišeni v poměrně velké vzdálenosti od zbytku divokých stěhovavých kachen. A to není jen díky pestré červenohnědé barvě peří, ale také svým zvláštním hlasem. Například, muži dělají hladký píšťalku, který může být srovnáván se zvukem gumové hračky “wiwu ...” nebo “piuuu ...”. Na jaře říkají ženě jako "swiiruuuu ..." nebo "frriirruu ...". V odezvě, muži žen reagují s poněkud hluchým quack “crrrr ....”.

Distribuce a stanoviště

Sviyaz kachny převážně zabírají území Ruska, stejně jako Severní Kavkaz, Skandinávie a Finsko. Velké skupiny hnízdí v celé zóně tajgy naší země, ale v evropské části jsou vzácné. Největší počet obyvatel se nachází v oblasti Kamčatka, Palearctic a na březích Okhotského moře. Nachází se také na jižní straně pohoří Altaj a jezera Bajkal.

Stejně jako ostatní stěhovavé říční kachny, sviyaz volí mělké nádrže s bahnitým dnem a dostatkem vegetace. Toto, například, a lesní jezera, a bažiny, a backwaters. Během zimních letů se pták schází ve velkých skupinách a spočívá v teplých mořských zátokách, stejně jako v ústí řek.

Pokud jde o potraviny, pak sviyaz - kachna-vegetariánská. Jedním z jejích nejoblíbenějších lahůdek je mořské rupie. Také taková predispozice rostlin může být pozorována ve formě zobáku ptáka, není určena pro rybolov. Kachna také miluje okřehek a všechny druhy blízkých vodních rostlin. Pokud se však v okolí nachází obilí, pták je také neodmítne.

Vzhledem k absenci potřeby rybařit, moře ponory špatně a prakticky tráví čas pod vodou. Ale to se krásně pohybuje přes zarostlé přístavy nehybných vod.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Populární Kategorie