Tundra labuť - vzácný, ale velmi hlučný whooper

Pin
Send
Share
Send
Send


Létající tundra labutě se žlutou značkou na černém zobáku není jen krásná, ale také vzácná podívaná. Ptáci jsou uvedeny v červené knize a jejich střelba je zakázána. Další fakta a užitečná data o pernaté bílé najdete v našem článku.

Vlastnosti formuláře

Tento pták z čeledi kachen má dva názvy: malé a tundrové. Toto jméno je spojeno s územími, ve kterých žije. Tito ptáci se volně cítí v evropské tundře. Dříve, pták také žil na poloostrově Kola, ale teď se s ní nesetkáte. Ale hlas tundry labuť může být slyšen na takových ostrovech jako Vaigach, Nová Zemlya a Kolguev.

Výzkumníci identifikují dvě populace takových labutí: západní a východní. Takoví ptáci se liší pouze v místech, kde rádi tráví čas a zimu. Například, západní populace preferuje Francii, Nizozemsko a Spojené království a východ preferuje asijské státy. Počet ptáků v západní populaci se částečně zotavil, zatímco východní je pouze v procesu obnovy. Obecně platí, že tento druh má kategorii 5 v červené knize, to znamená „zotavující se druh“.

Nejtypičtějšími místy pro hnízdění v malé labutě jsou otevřené vodní útvary. Miluje plavání a vždy drží krk v pravém úhlu. Tundra opeřená se nemůže potápět, takže chytí potravu na hladině vody. Živí se korýši a dalšími mořskými obyvateli mělké vody. Tento pták je velmi snadné odlišit od ostatních ptáků sonorickým, melodickým hlasem (téměř jako ten, kdo je v pořádku, ale tupější), takže střílet znamená vědomě jít na pytláctví.

Původ

Podle důkazů a dokumentů se tato rodina kachních ptáků, která zahrnuje malou labuť, objevila v období miocénu. Geograficky se to stalo v Evropě nebo v západní části Eurasie. Ptáci si postupně vybrali tundru a přitahovali pozornost biologů. I dnes tento pták stále není dostatečně pochopen.

Vzhled

Svými estetickými vlastnostmi se tento člen kachní rodiny podobá labutí labuť. Délka těla tundry labuť může být od 115 cm do 127 cm a zároveň rozpětí křídel se pohybuje od 170 cm do 200 cm, v průměru jedna tundra opeřená váží až 5 kg.

Je to velmi krásný pták, jehož opeření je bílé. Zobák labutí tohoto plemene je černý. A na samém základu zobáku je pevné místo žluté barvy, které je jasně vidět na amatérských i profesionálních fotografiích.

Napájení

Západní tundra labuť preferuje rostlinné potraviny: vodní rostliny, tráva, bobule. Východní malý pták může také těžit z vodních bezobratlých nebo malých ryb. Mladiství se živí korýši, drobnými měkkýši a jinými živými tvory, které dospělí jedinci zvedají ze dna. Rodiče specificky dělají oscilační pohyby s jejich tlapami tak že vodní živočichové zvednou se od dna a slouží jako jídlo pro kuřata.

Chov

Malá labuť se začne množit ve věku 2-4 let. Labutě si vyberou svého kamaráda na celý život. Pro snášení vajec, ptáci dorazí v teplém období (jaro) a usadit se na jezeře nebo řece. Konstrukce hnízda je zcela ponechána samici. V jednom pokládání může být 1 až 5 bílých plodů, které jsou postupně pokryty hnědými skvrnami.

Inkubace budoucích potomků probíhá střídavě: buď samice nebo samce. Kuřata se objeví asi za měsíc a po dalších 1,5 měsících stojí na křídle.

Fotogalerie

V naší fotogalerii si můžete prohlédnout pár fotek krásného tundra letáku.

Foto 1. Pták obklopený jinými ptáky Foto 2. Labuť hlava zblízka Foto 3. Pták u rybníka

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Populární Kategorie